Pols- en heupbreuken ontstaan meestal als gevolg van en valpartij. Dit hoeft niet eens een ernstige val te zijn. Deze breuken zijn pijnlijk en worden vrijwel altijd gezien door de huisarts en/of op de spoedeisend hulp. Wervelbreuken gaan gepaard met chronische rugklachten en kunnen de algehele kwaliteit van leven verslechteren. Een breuk in de ruggenwervels geeft vaak minder specifieke klachten waardoor deze breuken niet altijd onder de aandacht van de huisarts komen.

Polsbreuken zijn over het algemeen eenvoudig te behandelen. De breuk wordt gezet en gefixeerd met een gipsverband, na verloop van tijd geneest deze breuk vanzelf. Bij een heupbreuk gaat dit lastiger. De behandeling bestaat veelal uit een operatie en soms is er een kunstgewricht nodig. De revalidatieperiode is beduidend langer dan bij een polsbreuk. De behandeling van een ingezakte wervel geeft vaak langdurig pijnklachten omdat een wervelbreuk niet altijd wordt onderkend.

In de volgende pagina’s komt de behandeling van deze drie breuken uitgebreid aan bod: polsbreuken, heupbreuken en wervelbreuken.