Wat kan de huisarts doen bij osteoporose?

In Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid. De huisarts is een medisch specialist die ook wel generalist wordt genoemd. De kracht van de huisarts ligt erin dat hij/zij overzicht heeft over de totale gezondheidssituatie van zijn/haar patiënten.

De huisarts weet van heel veel ziektebeelden en klachten wat af. Niet zoveel als een specialist maar wel genoeg om te herkennen of u doorverwezen moet worden naar een specialist. Daarnaast weet uw huisarts vaak veel van u als patiënt, van uw gezinssituatie en uw omgeving.

In de meeste gevallen zal uw huisarts de diagnose osteoporose bij u stellen. Meestal start uw huisarts daarna de behandeling. In sommige gevallen kan het zo zijn dat hij/zij u doorverwijst naar een specialist. Dit zal gebeuren wanneer er onduidelijkheid is over de diagnose, wanneer er bij u een ernstige vorm van osteoporose wordt vastgesteld of wanneer de resultaten van de behandeling tegenvallen. Ook wanneer u nog jong bent en te maken krijgt met osteoporose zal u in de meeste gevallen worden doorverwezen naar een specialist.

Dat uw huisarts de behandeling start, wil niet zeggen dat hij/zij ook alles alleen doet. Voor bepaalde onderdelen van de behandeling zal uw huisarts andere zorgverleners inzetten. Bij andere aanwezige aandoeningen zoals reuma zult u hulp krijgen van een reumatoloog. U kunt ook ondersteuning krijgen van een diëtiste, een osteoporoseverpleegkundige en/of van oefentherapeuten zoals de fysiotherapeut of de Cesar of Mensendieck oefentherapeut. Over de oefentherapie vindt u meer informatie bij therapie.

Bent u goed ingesteld op medicatie en is uw situatie stabiel dan zult u in de meeste gevallen onder controle blijven bij uw huisarts.