Osteoporose en denosumab
Bij osteoporose zijn de cellen die het bot afbreken actiever dan de cellen die bot aanmaken. De cellen die bot afbreken, onttrekken calcium en andere mineralen aan de botten waardoor de structuur van het bot poreus wordt. Denosumab is een sterk geneesmiddel dat de botafbraak remt bij vrouwen na de overgang.
De werking van denosumab
Denosumab wordt gebruikt om osteoporose te behandelen bij vrouwen na de overgang die een verhoogd risico lopen op botbreuken. Het vermindert het risico op breuken in het hele skelet zoals bijvoorbeeld de wervelkolom en de heup. De werkzame stof is gericht op het afremmen van de botafbraak en heeft dus een gunstig effect op het verloop van osteoporose.
Denosumab wordt toegediend als een onderhuidse injectie die elke 6 maanden wordt gegeven bij uw huisarts of bij uw behandelend specialist. Het advies is om in combinatie met denosumab ook extra calcium en vitamine D te gebruiken. Uw arts zal aangeven hoeveel u hiervan nodig heeft. Voor gebruik van een medicijn dient u eerst de bijsluiter goed te lezen. Neem het medicijn in zoals uw arts het u heeft voorgeschreven. Kijk voor meer informatie ook op de pagina therapietrouw
Denosumab is in Nederland geregistreerd onder de merknaam Prolia®.
De bijwerking van denosumab
Ieder medicijn kent bijwerkingen, er wordt wel eens gezegd “zonder bijwerking ook geen werking”. De ene persoon heeft meer last van bijwerkingen dan de ander. Denosumab geeft voor zover nu bekend erg weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van denosumab zijn:
- Urineweginfecties
- Infecties van de bovenste luchtwegen
- Pijn, tintelingen of gevoelloosheid langs het been naar beneden (ischias)
- Troebel gebied in de lens van het oog (staar / cataract)
- Verstopping (obstipatie)
- Huiduitslag
- Pijn in armen en benen
Heeft u gezwollen en rode plekken op uw huid (meestal op het onderbeen) die erg gevoelig zijn en heet aanvoelen, mogelijk in combinatie met koorts? Neem dan direct contact op met uw arts, dit kan wijzen op een huidinfectie als gevolg van de denosumab injectie.
Neem bij overige klachten ook contact op met uw voorschrijvend arts om te overleggen wat u het beste kunt doen.
De bijsluiter
Klik hier voor de bijsluiter van Prolia®