Osteoporose en SERM

Bij osteoporose zijn de cellen die het bot afbreken actiever dan de cellen die bot aanmaken. De cellen die bot afbreken, onttrekken calcium en andere mineralen aan de botten waardoor de structuur van het bot poreus wordt. SERM is een afkorting van de Engelse term: Selective Estrogen Receptor Modulator (selectieve oestrogeenreceptormodulators) en is een relatief nieuwe behandelmethode voor de preventie en behandeling van osteoporose  bij vrouwen.

De werking van SERM

SERM behoort tot de groep van niet-hormonale geneesmiddelen en wordt gebruikt om osteoporose te behandelen bij vrouwen na de overgang die een verhoogd risico lopen op botbreuken én ter voorkoming van osteoporose. Het vermindert het risico op breuken in de wervelkolom. Het is tot op heden nog niet aangetoond dat het middel ook het risico op heupfracturen verlaagt.

Wanner u als vrouw de overgang (menopauze) heeft bereikt, gaat de hoeveelheid van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen omlaag. SERM bootst sommige van de nuttige effecten van oestrogenen na de overgang na. Het medicijn heeft geen invloed op uw borsten of het baarmoederslijmvlies. SERM wordt toegediend in een tabletvorm waarvan u er dagelijks één inneemt. Hierbij maakt het niet uit op welk moment van de dag u de tablet inneemt en of u dit met of zonder voedsel doet. Het is belangrijk om de tablet heel door te slikken en niet te breken of te verpulveren.

Uw arts zal u adviseren over de duur van de behandeling en of u extra calcium en vitamine D moet gebruiken. Dit kan per individu verschillen. Voor gebruik van een medicijn dient u eerst de bijsluiter goed te lezen. Neem het medicijn in zoals uw arts het u heeft voorgeschreven. Kijk voor meer informatie ook op de pagina therapietrouw

SERM is in Nederland geregistreerd onder de merknaam Evista®.

De bijwerking van SERM

Ieder medicijn kent bijwerkingen, er wordt wel eens gezegd “zonder bijwerking ook geen werking”. De ene persoon heeft meer last van bijwerkingen dan de ander. De meest voorkomende bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van SERM zijn:

  • Het ervaren van opvliegers (vaatverwijding)
  • Griepachtige verschijnselen
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Buikpijn
  • Maagbezwaren
  • Verhoogde bloeddruk

Neem bij klachten contact op met uw voorschrijvend arts om te overleggen wat u het beste kunt doen. Heeft u ooit trombose gehad dan kan SERM niet aan u worden voorgeschreven.

De bijsluiter

Klik hier voor de bijsluiter van Evista®