Pijn wordt in het medisch woordenboek omschreven als: ‘een onaangename sensorische en emotionele ervaring door (sterke) prikkeling van de uiteinden van gevoelszenuwen, het biedt het lichaam bescherming tegen het ontstaan van schade of een voorkoming van meer schade’.
Wat zijn mogelijke oorzaken van chronische pijn?
Chronische pijn is pijn die steeds terugkomt of langer dan zes maanden duurt en niet te verlichten is met medicatie of een operatie. Acute pijn voelt u bijvoorbeeld direct na een botbreuk, maar u kunt pijn blijven houden ook nadat de breuk allang geheeld is, dit wordt chronische pijn genoemd. Chronische pijn heeft geen waarschuwingsfunctie meer (zoals acute pijn) en veroorzaakt vooral stress. Chronische pijn is vaak moeilijk tot zeer moeilijk behandelbaar, omdat er geen lichamelijke oorzaak (meer) voor te vinden is of omdat de oorzaak niet weg te nemen is.
Chronische pijn kan ook het gevolg zijn van verschillende oorzaken:
- Een verandering in uw postuur (kleiner worden door een wervelinzakking bijvoorbeeld) of houding
- Langdurig aanspannen van spieren om de pijn zoveel mogelijk te verlichten, dit geeft spierpijn en –kramp
- Verkrampte houding door valangst
Chronische pijn is vaak aanwezig in de rug als gevolg van ingezakte wervels.
Wat zijn mogelijke klachten bij chronische pijn?
Wanneer er sprake is van chronische pijn , heeft u ook vaak te maken met klachten zoals:
- Spierspanningshoofdpijn
- Pijn aan gewrichtsbanden en gewrichten
- Spierkramp/spierpijn
- Angst (om te vallen, voor de toekomst)
- Depressiviteit
- Slaapgebrek (wat de gevoeligheid voor pijn weer verhoogt)
- Stijve spieren
- Verminderde mobiliteit
- Vermoeidheid
Chronische pijn heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Voor mensen die te maken hebben met chronische pijn betekent pijn vaak een fysieke, sociale en psychische handicap.
Omgaan met chronische pijn
Pijn en pijnbeleving zijn zeer persoonlijk, iedereen reageert anders op pijn en mensen gaan verschillend met pijn om. Hoe uw lichaam reageert op pijn is ook afhankelijk van factoren als stress, vermoeidheid en angst. Dat maakt het bestrijden van en omgaan met de pijn ook moeilijk. Wat bij de één heel goed helpt, kan bij een ander minder goed aanslaan.
‘Of de pijn ooit weggaat? Ik weet het niet…. de toekomst zal het leren. Ik heb moeten leren om de pijn te beheersen en niet de pijn mij te laten beheersen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.’ (Aaf, 69 jaar)
Hoe past u chronische pijn in in uw dagelijkse leven? Dat zal niet makkelijk zijn maar u staat er niet alleen voor. Veel ziekenhuizen hebben gespecialiseerde pijnpoli’s. Maak de pijn en de impact die het op u en uw dagelijks leven heeft bespreekbaar met uw arts. Hij/zij kan u ondersteunen en helpen, de pijn moet u alleen dragen helaas, de strijd kunt u samen aangaan. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding:
- Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de drogist of apotheek (zelfzorggeneesmiddelen) zoals bijvoorbeeld paracetamol en ibuprofen
- Pijnstillers op recept verkrijgbaar zoals bepaalde NSAID’s, opiaten en morfine-achtige pijnstillers
- Ontspanningsoefeningen
- TENS (pleister die elektrische stroompjes afgeeft aan de zenuw op de plaats van de pijn, waardoor de pijnsignalen geblokkeerd worden)
- Therapie