U kunt zelf een heleboel doen om de kans dat u osteoporose krijgt te verkleinen of verergering van bestaande klachten te voorkomen. Naast een eventuele behandeling die uw arts bij u start met medicijnen zijn er verschillende zaken waar u zelf op kunt letten als aanvulling op de medische behandeling.
Leefstijl
Er zijn diverse leefregels die van belang zijn wanneer u osteoporose heeft. Aanpassing van uw leefstijl kan u helpen om uw leven met osteoporose zo prettig mogelijk te leven en om de gevolgen van osteoporose zo beperkt mogelijk te houden. De leefregels hebben onder andere betrekking op hulpmiddelen die u kunt gebruiken om uw dagelijkse bezigheden makkelijker te maken. Ook hebben de leefregels betrekking op het vragen én accepteren van hulp, een optimale manier van slapen, zitten, werken, niet roken etc. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp op leefstijl.
Voedingsadviezen
Gezonde voeding is belangrijk voor sterke botten. Uw voeding moet daarom voldoende calcium, vitamine D en andere mineralen, zoals magnesium, fosfor en fosfaat bevatten. U heeft van alle vitaminen en mineralen niet veel nodig maar wel elke dag een beetje om uw lichaam gezond te houden. Het advies is om te zorgen voor een gevarieerde voeding. Als u gezond en gevarieerd eet, krijgt u waarschijnlijk voldoende vitaminen en mineralen binnen. Wanneer u osteoporose heeft, is extra aandacht in uw voeding voor calcium en vitamine D belangrijk. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp op voedingsadviezen.
Lichaamsbeweging
Lichaamsbeweging is voor iedereen gezond en helemaal als u osteoporose heeft. Regelmatig bewegen stimuleert de aanmaak van nieuw bot en zorgt dus voor sterkere botten. Lichaamsbeweging helpt u de gevolgen van osteoporose zo beperkt mogelijk te houden. Osteoporose kan niet genezen maar kan wel worden afgeremd. Het advies is om minimaal 30 minuten te bewegen per dag. Soms lukt u dat niet zelfstandig en heeft u ondersteuning nodig bij het lopen van een loophulpmiddel. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp op lichaamsbeweging.
Veiligheid en valpreventie
Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. In Nederland valt er iedere 7 minuten een 65-plusser als gevolg van een ongeluk(je) meestal in of om het huis. Een val en het bijbehorende letsel zorgen er regelmatig voor dat u minder zelfstandig kunt functioneren. Er zijn voldoende maatregelen die u zelf in en om het huis kunt nemen om de risico op een valongeluk te verkleinen of te voorkomen.
Naast de lichamelijke gevolgen van een val kunt u ook valangst overhoudt aan de eerste val. Leven met valangst heeft een grote impact op het dagelijks leven. Er is gebleken dat mensen die bang zijn om te vallen ook daadwerkelijk eerder vallen dan mensen die die angst niet hebben. Het gevolg van valangst is meestal dat u minder lichamelijke activiteiten zult gaan ondernemen uit angst dat u kunt vallen. Doordat u minder actief wordt, kunt u last krijgen van verlies aan spierkracht, coördinatie en flexibiliteit. De kwaliteit van uw botten gaat nog verder achteruit als u minder beweegt. Dit alles leidt weer tot een vergrote kans op vallen en daarmee is de vicieuze cirkel rond. Kijk voor uitgebreide informatie over dit onderwerp op veiligheid & valpreventie.
Omgaan met osteoporose
U moet leren omgaan met de ziekte osteoporose, dit is niet altijd makkelijk want wat brengt de toekomst? Osteoporose kan uw leven veranderen. Misschien kunt u niet alles meer wat u vroeger nog wél kon. Misschien voelt u zich daar boos en verdrietig over. Hieronder volgen een aantal tips om om te gaan met osteoporose:
- Ga op zoek naar informatie. Misschien bent u bang voor zaken die niet reeël blijken te zijn, door informatie te zoeken kunt u onnodige angst loslaten en u voorbereiden op wat komen gaat
- Uw zelfbeeld kan veranderen doordat uw lichaam verandert of omdat u niet meer alles kan doen wat u gewend was te doen. Onthoud het volgende: U bent en blijft de man of vrouw die u altijd al was. U hééft osteoporose, u bént het niet!
- Kijk niet alleen naar de dingen die u niet meer kunt maar ook naar de zaken die u wel kunt. Wellicht ontdekt u wel hele nieuwe eigenschappen of kwaliteiten bij uzelf
- Hou zelf de regie over uw leven, zorg dat u weet wat goed voor u is en wat u nodig heeft. Neem zelf verantwoordelijkheid zonder alles zelf te willen doen
- Probeer passiviteit te voorkomen door te blijven doen wat u leuk vindt, laat osteoporose uw leven niet regeren
- Zoek steun u hoeft het niet alleen te doen. Kijk ook bij omgeving voor tips en adviezen