Osteoporose kan uw leven veranderen. Misschien kunt u niet alles meer wat u vroeger nog wél kon. Misschien voelt u zich daar boos en verdrietig over. Geef uzelf de tijd om met osteoporose te leren omgaan en te wennen aan het feit dat u bepaalde dingen misschien niet meer kunt. Een hele belangrijke tip bij dit proces.… accepteer hulp!

“Het heeft jaren geduurd voordat ik écht kon accepteren dat zelfstandig leven niet betekent dat ik ook alles zelf moet doen! “(Mies, 58 jaar)

Hulp van uw directe omgeving

Het accepteren van hulp uit uw directe omgeving leidt regelmatig tot problemen. De verhoudingen binnen een relatie kunnen verschuiven omdat er een andere ‘samenwerking’ wordt gevraagd van partners en gezinsleden. Er is sprake van mantelzorg en dat kan gevolgen hebben voor de gelijkwaardigheid binnen een relatie. U bent minder mobiel dan vroeger of misschien wel bang om te vallen, hierdoor kunt u in een sociaal isolement raken.

Het gevoel afhankelijk te zijn of betutteld te worden komt vaak voor. Maak duidelijke afspraken binnen uw relatie, gezin en sociale omgeving. Maak irritaties snel bespreekbaar en probeer ook zorg uit handen te geven aan professionele instanties. U heeft natuurlijk niet alleen maar ‘last’ van uw omgeving, een andere vorm van afhankelijkheid van uw omgeving zit namelijk in het ontvangen van steun. Maak hier gebruik van, leun gerust op uw dierbaren… u staat er niet alleen voor!

Zelfstandig zijn betekent niet dat u alles ook zelf hoeft te doen. Accepteer een vriendelijk aanbod voor hulp en vraag er ook zelf actief om. Uw botten zullen u dankbaar zijn!