Uw wervelkolom bestaat uit een opeenstapeling van ruggenwervels en tussenwervelschijven van kraakbeen. De wervels vormen een holle buis waar uw ruggenmerg en zenuwen doorheen lopen. Deze zenuwen vertakken tussen de wervels naar de rest van uw lichaam. Wanneer de stevigheid van de wervels in de wervelkolom verslechterd, bijvoorbeeld door osteoporose, kunnen de wervels inzakken of breken. Dit wordt in medische termen een compressiefractuur genoemd, ofwel een ingezakte wervel. Voor de breuk hoeft niet altijd een aanwijsbare reden te zijn, wervels kunnen ook “spontaan” inzakken. Heeft u één ingezakte of gebroken wervel dan is het risico op het krijgen van meerdere wervelbreuken aanzienlijk groter. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 16.000 wervelbreuken voor.

U hoeft niet altijd last te hebben van een ingezakte wervel, soms merkt u lange tijd helemaal niets. Rugpijn is meestal het eerste signaal dat er iets mis is. Plotselinge pijn of chronische dof aanwezige pijn in uw rug kunnen wijzen op een wervelbreuk. Let naast pijn ook op uw lengte en houding. Door het inzakken van één of meerdere wervels kunt u lengte verliezen (kleiner worden). Daarnaast kunnen wervelbreuken ervoor zorgen dat uw houding verandert, u kunt naar voren buigen (een bochel krijgen, artsen noemen dit kyfose). Deze houdingsverandering kan zorgen voor evenwichtsverlies en klachten in de organen.  Als door het inzakken van wervels zenuwen bekneld raken, kunt u dat merken door het krijgen van zenuwpijn, verlies van gevoel en/of krachtsverlies, bijvoorbeeld in uw benen.

Mannen krijgen vaker te maken met ingezakte rugwervels wat leidt tot rugpijn en (aanzienlijk) lengteverlies. Dit lengteverlies kan oplopen tot wel 15 à 25 cm.

“Mijn kleinzoon zei tegen mij: “Oma ben je te heet gewassen? Je lijkt wel gekrompen?!” Na onderzoek bij de dokter bleek ik 7 centimeter korter te zijn geworden door 4 ingezakte ruggenwervels” (Tineke, 71 jaar)

De behandeling van de breuk

Om te onderzoeken of er sprake is van een wervelbreuk is het maken van een gewone röntgenfoto voldoende. Het is niet altijd nodig om een ingezakte wervel te behandelen. Heeft u pijn dan is pijnbestrijding zinvol. Dit kan met eenvoudige pijnstillers als paracetamol. Als dit niet voldoende werkt, kunt u met uw arts overleggen wat de mogelijkheden zijn. Ook een ondersteunend corset of oefentherapie kan u helpen.

Heeft u erg veel last van de ingezakte wervels dan kan een behandeling met percutane vertebroplastiek nodig zijn. Bij deze behandeling wordt de ruggenwervel door de huid heen versterkt. De arts prikt één of twee naalden door uw huid heen in de ingezakte wervel. Vervolgens wordt een klein beetje ‘botcement’ (vertebroplastiek) in de wervel gebracht. De stevigheid van de wervel wordt door het cement direct hersteld waardoor u ook meteen minder pijnklachten heeft.
Niet iedereen komt in aanmerking voor een dergelijke behandeling. U kunt met uw arts overleggen of deze behandeling voor u geschikt is.

Het herstel van de breuk

Heeft u een behandeling met percutane vertebroplastiek ondergaan dan kunt u een paar uur na de operatie al weer beginnen met bewegen. Thuis zult u de eerste weken een aantal leefregels in acht moeten nemen om te voorkomen dat u uw rug overbelast. Deze zal uw arts of verpleegkundige met u bespreken.