Ieder mens heeft verschillende organen zoals onder andere, het hart, de longen, de maag en de darmen. Deze organen vervullen ook allemaal verschillende functies in uw lichaam. Vaak werken diverse organen samen om hun gezamenlijke functie uit te voeren. Uw hart en bloedvaten zijn samen verantwoordelijk voor het verzorgen van de bloedsomloop bijvoorbeeld. De organen hebben allemaal een vaste plaats in uw lichaam en ze nemen een bepaald hoeveelheid ruimte in beslag.

Bent u een aantal centimeters kleiner geworden en/of is uw houding erg veranderd (bent u krommer geworden) dan kan het zijn dat uw organen in elkaar gedrukt worden. Uw longen en hart hebben bijvoorbeeld minder ruimte in uw borstkas wat u ademhalingsproblemen kan geven. Uw maag en darmen worden naar voren gedrukt waardoor u een bollere buik krijgt. Doordat alle organen in uw buik ook op elkaar worden gedrukt, kan het zijn dat u problemen ondervindt met eten zoals snel vol zitten of u bent misschien vaker misselijk. Ook kan de buikinhoud op uw blaas gaan drukken waardoor u problemen krijgt met ongewenst urineverlies.

Een deel van de problemen kan worden opgelost door bijvoorbeeld een corset te dragen waardoor uw houding verbetert. Als uw houding rechter wordt, hebben de organen ook meer ruimte. Daarnaast kunt u met oefentherapie zorgen voor sterke spieren, deze kunnen namelijk deels uw houding corrigeren.