Coeliakie en osteoporose
Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op osteoporose toe. Wanneer osteoporose wordt veroorzaakt door een andere ziekte heet dat secundaire osteoporose. Coeliakie is één van die onderliggende aandoeningen.
Wat is coeliakie?
Coeliakie (wordt uitgesproken als seu-lia-kíe) is een chronische darmaandoening. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten (glutenintolerantie). Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Gluten zit ook in producten waarin deze granen zijn verwerkt zoals brood, pizza, pasta, koek, taart en heel veel kant- en klaarproducten.
Bij coeliakie is er sprake van een glutenintolerantie. Bij iemand met coeliakie ontstaan door het eten van gluten ontstekingen in het darmslijmvlies. Door deze ontstekingsreacties gaan de darmvlokken kapot en neemt het totale darmoppervlak af. Hierdoor worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen. Dit heeft gevolgen voor de gezondheid van iemand met coeliakie. Voedingsstoffen zijn namelijk essentieel om te groeien of om kapotte cellen in het lichaam weer te herstellen. Voedingsstoffen zijn voor een mens hetzelfde als brandstof voor een auto… zonder voedingsstoffen kunnen we niet functioneren.
Wat zijn de klachten bij coeliakie?
Klachten die bij coeliakie optreden op korte en langere termijn zijn heel divers en kunnen verschillen van persoon tot persoon.
De belangrijkste klachten op korte termijn bij coeliakie zijn:
- Aanhoudende diarree
- Stinkende, vettige ontlasting
- Verstopping
- Afwijkend ontlastingpatroon
- Opgeblazen gevoel
- Misselijkheid
- Buikpijn
- Winderigheid
- Verminderde eetlust
De belangrijkste klachten op lange termijn bij coeliakie zijn:
- Algeheel gevoel van ziek zijn
- Tekort aan o.a. vitamines, mineralen etc.
- Gewichtsverlies
- Ondergewicht
- Vermoeidheid
- Humeurigheid en/of depressiviteit
- Bloedarmoede
- Onvruchtbaarheid
- Botontkalking
Wat is de relatie tussen osteoporose en coeliakie?
Osteoporose kan als complicatie van onbehandelde coeliakie optreden. Botten hebben calcium (kalk) nodig om sterk te worden en te blijven. Bij botontkalking worden de botten minder sterk (broos) door een gebrek aan calcium, hierdoor breken ze sneller. Voor sterke botten is de opname van voldoende calcium en vitamine D uit de voeding nodig. Bij onbehandelde coeliakie kan dit problemen opleveren.
Coeliakie veroorzaakt een beschadiging van de dunne darmwand. De darmvlokken in de darmwand zorgen voor opname van voedingsstoffen uit onze voeding. Bij coeliakie zijn de darmvlokken deels of soms helemaal verdwenen waardoor de voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D, niet meer (voldoende) uit onze voeding kunnen worden opgenomen.
Meer informatie over coeliakie?
Kijk voor meer informatie over coeliakie op onze website coeliakie of op de website van de patiëntenvereniging NCV (Nederlandse Coeliakie Vereniging) op www.glutenvrij.nl