COPD en osteoporose

Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op osteoporose toe. Wanneer osteoporose wordt veroorzaakt door een andere ziekte heet dat secundaire osteoporose. COPD is één van die onderliggende aandoeningen.

Wat is COPD?

COPD is een afkorting van de Engelse term ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’, dit betekent dat COPD een ziekte is waarbij de longen chronisch vol zitten met kleine ontstekingen. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen chronische bronchitis en longemfyseem en vooralsnog niet te genezen. Vroeger vielen deze aandoeningen samen met astma onder de verzamelnaam CARA, maar deze term wordt officieel niet meer gebruikt.

Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën steeds ontstoken. De bronchiën zijn de grote vertakkingen van de luchtpijp naar de longen. Hierdoor gaat de slijmproductie omhoog en gaat ademhalen lastiger. Bij longemfyseem gaan er steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat er zuurstof in uw bloed komt en dat afvalstoffen worden uitgeademd. Hoe minder longblaasjes er overblijven hoe moeilijker dit wordt.

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen de diagnose COPD gekregen. Er zijn nog eens ruim 300.000 mensen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van COPD zonder dat zij dit zelf weten. COPD komt meestal pas op latere leeftijd voor en is een belangrijke doodsoorzaak in Nederland.

Wat zijn de klachten bij COPD?

Mensen met COPD hebben vaak adem tekort, chronische ontstekingen in de longen met alle nare klachten van dien. We hebben de meest belangrijke klachten voor u op een rij gezet:

  • Voortdurende benauwdheid
  • (Extreme) vermoeidheid
  • Hoesten (de typische ‘rokershoest’)
  • Kortademigheid
  • Hijgen
  • Piepende ademhaling
  • Weinig spierkracht
  • Gewichtsverlies

Wat is de relatie tussen osteoporose en COPD?

Eén van de klachten bij COPD is hoesten en hoestbuien. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, maar we weten dat mensen met een ernstige vorm van osteoporose alleen al door een flinke hoestbui bijvoorbeeld een rib kunnen breken. Daarnaast ligt de belangrijkste relatie tussen osteoporose en COPD bij de behandeling hiervan. Patiënten met COPD krijgen namelijk vaak corticosteroïden voorgeschreven als medicijn om de chronische ontstekingen te onderdrukken. Langdurig gebruik van corticosteroïden heeft een nadelige invloed op de kwaliteit van de botten. Lees meer hierover op de pagina medicijngebruik.

Ook roken is een risicofactor voor het krijgen van osteoporose en mensen met COPD hebben meestal gerookt. Tot slot hebben mensen met COPD regelmatig een te laag lichaamsgewicht doordat ademhalen te veel moeite kost en de eetlust afneemt doordat ze heel erg moe zijn. Ook dit is een risicofactor voor het krijgen van osteoporose. Kijk voor een uitgebreid overzicht van de risicofactoren op de pagina risicofactoren voor osteoporose.

Meer informatie over COPD?

Kijk voor meer informatie over COPD op de website van het Astma Fonds www.astmafonds.nl