Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op osteoporose toe. Wanneer osteoporose wordt veroorzaakt door een andere ziekte heet dat secundaire osteoporose. Kanker is één van die onderliggende aandoeningen.
Wat is kanker?
Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende ziekten. Alle soorten kanker hebben met elkaar gemeen dat er sprake is van ongeremde deling van lichaamscellen. Door deze ongeremde celdeling ontstaat er een gezwel of tumor in uw lichaam.
Er bestaan goedaardige en kwaadaardige tumoren. Goedaardige tumoren groeien niet door andere weefsels heen en verspreiden zich niet door het lichaam. Toch kan een dergelijk gezwel problemen geven doordat het bijvoorbeeld op uw organen drukt. Kwaadaardige tumoren kunnen wel omliggende weefsels en organen binnendringen en op die manier uitzaaien.
Wat zijn de klachten bij kanker?
De klachten bij kanker zijn afhankelijk van de plaats en de grootte van de tumor en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen. Veel klachten kunnen ook wijzen op onschuldige aandoeningen. Het is dan ook verstandig om naar uw huisarts te gaan als bepaalde klachten aanhouden. Voor het vergroten van de overlevingskans is het goed om kanker in een zo vroeg mogelijk stadium te ontdekken en te behandelen.
Omdat er ruim 100 verschillende soorten kanker bestaan die allemaal gepaard gaan met hun eigen klachten, is het ondoenlijk om hier een opsomming van klachten te geven.
Ik heb osteoporose en sinds kort word ik behandeld voor baarmoederhalskanker. Wordt de osteoporose nu erger?” (Anne, 65 jaar)
Wat is de relatie tussen osteoporose en kanker?
Het hebben van kanker kan uw lichamelijke conditie ernstig beïnvloeden en heeft daarmee ook effect op het ontstaan of verergeren van osteoporose. Mensen met kanker hebben bijvoorbeeld vaak een te laag lichaamsgewicht, bewegen soms niet voldoende als gevolg van langdurige bedrust of extreme vermoeidheid en hebben niet altijd een volwaardig eetpatroon. Kanker kan de oorzaak zijn van versneld botverlies. Dit is mede afhankelijk van de soort kanker. Mensen met schildklierkanker bijvoorbeeld of de ziekte van Kahler lopen een groter risico op het krijgen van osteoporose.
Ook de behandeling van kanker in de vorm van bestraling en/of chemotherapie kan een negatief effect hebben op de kwaliteit van uw botten. Daarnaast hebben verschillende medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker zoals bijvoorbeeld corticosteroïden een negatief effect op het ontstaan of verergeren van osteoporose. De behandeling van kanker kan extra botverlies veroorzaken maar dat hoeft niet altijd.
Meer informatie over kanker?
Kijk voor meer informatie over kanker op de website van KWF Kankerbestrijding via www.kwfkankerbestrijding.nl