Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op osteoporose toe. Wanneer osteoporose wordt veroorzaakt door een andere ziekte heet dat secundaire osteoporose. Reumatische aandoeningen behoren tot de groep van onderliggende aandoeningen.
Wat zijn reumatische aandoeningen?
Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Het gaat om aandoeningen aan de gewrichten, pezen en spieren die niet door een ongeval zijn ontstaan. Een veel voorkomende vorm van reuma is ontstekingsreuma, voorbeelden hiervan zijn de ziekte van Bechterew en reumatoïde artritis.
De meeste reumatische aandoeningen hebben een chronisch karakter. Dat betekent dat u er dus niet van kunt genezen. Wordt de reumatische aandoening niet behandeld dan worden de klachten vaak erger. Met een goede behandeling kunnen de klachten verminderen en kan de aandoening tot rust komen. Wel zullen goede en slechte periodes elkaar altijd blijven afwisselen.
Wat zijn de klachten bij reumatische aandoeningen?
Omdat er ruim 100 verschillende soorten reuma bestaan die allemaal gepaard gaan met hun eigen specifieke klachten, is het ondoenlijk om hier een opsomming van alle klachten te geven. Er zijn wel een aantal algemene klachten te noemen die bij bijna alle vormen van reuma voorkomen. Dit zijn:
- Pijn in de gewrichten en/of spieren
- Stijfheid in de gewrichten en/of spieren
- Beperking in uw bewegelijkheid
- Berperkingen in het dagelijks leven
- (Extreme) vermoeidheid
- Lusteloosheid
Wat is de relatie tussen osteoporose en reumatische aandoeningen?
Osteoporose komt voornamelijk voor bij vormen van ontstekingsreuma. Dit komt omdat vooral de ontstekingscellen de kwaliteit van de botten aantasten. Veelal zullen mensen met reuma medicijnen voorgeschreven krijgen die de ontstekingen moeten remmen, vaak zijn dit corticosteroïden. Met name deze medicijnen hebben een negatief effect op het ontwikkelen van osteoporose. Kijk voor meer informatie hierover bij medicijngebruik.
Verder is het zo dat mensen met reuma over het algemeen minder bewegen dan gezonde mensen vanwege pijnklachten en stijfheid. Het gevolg hiervan is dat er minder nieuw bot wordt aangemaakt. Tot slot is het zo dat deze mensen minder vaak buiten zijn vanwege beperkingen in de bewegelijkheid waardoor de aanmaak van vitamine D minder wordt. Allemaal risicofactoren voor het ontwikkelen van osteoporose.
Meer informatie over reumatische aandoeningen?
Kijk voor meer informatie over reumatische aandoeningen op de website van het Reumafonds (Stichting Nationaal Reumafonds) op www.reumafonds.nl