Bij een groot aantal aandoeningen neemt de kans op osteoporose toe. Wanneer osteoporose wordt veroorzaakt door een andere ziekte heet dat secundaire osteoporose. De ziekte van Crohn is één van die onderliggende aandoeningen.
Wat is de ziekte van Crohn?
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-, darmkanaal. Bij de ziekte van Crohn kunnen er ontstekingen optreden in het hele spijsverteringskanaal. Dus in het hele gebied vanaf de mond tot aan de anus. Bij de meeste patiënten zijn alleen de dunne-, dikke-, en/of de endeldarm ontstoken.
Bij de ziekte van Crohn is de darmwand niet aaneengesloten ontstoken, maar gezonde en zieke stukken darm wisselen elkaar af. Soms groeien de zweren zo ver door de darmwand heen dat er een verbinding ontstaat naar de huid of andere organen. Dit wordt een fistel genoemd. Ook kunnen klachten en ontstekingen buiten het spijsverteringskanaal voorkomen.
Door de ontstekingen in de darmen kunnen deze vernauwen of zelfs afgesloten raken. In het ergste geval moet er geopereerd worden, om bijvoorbeeld stukken ontstoken darm te verwijderen. Per jaar wordt er in Nederland bij ongeveer 1.000 mensen de ziekte van Crohn geconstateerd. Het verloop van de ziekte is erg onvoorspelbaar, sommige mensen hebben bijna nooit klachten, anderen zijn bijna nooit klachtenvrij.
Wat zijn de klachten bij de ziekte van Crohn?
De klachten die optreden bij de ziekte van Crohn zijn afhankelijk van de locatie, ernst en omvang van de ontstekingen. De meest voorkomende klachten zijn:
- Buikpijn
- Soms hevige buikkrampen
- Diarree
- Gewichtsverlies
- Vermoeidheid
Daarnaast kunnen ook andere verschijnselen als winderigheid, verminderde eetlust en nachtzweten optreden. Sommige patiënten kunnen moeilijk hun ontlasting ophouden. Dit gebeurt met name wanneer de ontstekingen aan het einde van de dikke darm zitten.
Wat is de relatie tussen osteoporose en de ziekte van Crohn?
Er zijn verschillende redenen aan te geven waarom er een verband bestaat tussen de ziekte van Crohn en osteoporose. Ten eerste tasten de ontstekingscellen de kwaliteit van de botten aan. Daarnaast zullen mensen met de ziekte van Crohn medicijnen voorgeschreven krijgen die de ontstekingen moeten remmen, vaak zijn dit corticosteroïden. Met name deze medicijnen hebben een negatief effect op het ontwikkelen van osteoporose. Kijk voor meer informatie hierover bij medicijngebruik.
Door de ontstekingen in de darmen raakt de darmwand beschadigd waardoor de voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine D, niet meer (voldoende) uit onze voeding kunnen worden opgenomen. Door de ontstekingen in de darmen en de klachten die iemand ondervindt, blijft het lichaamsgewicht van mensen met de ziekte van Crohn vaak laag wat een risicofactor is voor het krijgen van osteoporose.
In de meeste gevallen begint de ziekte van Crohn op jonge leeftijd waardoor er geen hoge botpiekmassa wordt opgebouwd en de botten dus nooit erg sterk worden. Tot slot bewegen mensen met de zieket van Crohn in de periodes dat de ziekte opvlamt relatief minder waardoor er ook minder nieuw bot wordt aangemaakt.
Al met al dus behoorlijk wat risicofactoren die kunnen zorgen voor het ontstaan of verergeren van osteoporose.
Meer informatie over de ziekte van Crohn?
Kijk voor meer informatie over de ziekte van Crohn op de website van de Maag Lever Darm Stichting via www.mlds.nl