Osteoporose kan uw leven veranderen. Misschien kunt u niet alles meer wat u vroeger wél kon. Misschien voelt u zich daar boos en verdrietig over. Geef uzelf de tijd om met osteoporose te leren omgaan en te wennen aan het feit dat u bepaalde dingen misschien niet meer kunt. Een hele belangrijke tip bij dit proces.… accepteer hulp!
“Het heeft jaren geduurd voordat ik écht kon accepteren dat zelfstandig leven niet betekent dat ik ook alles zelf moet doen! “(Eva, 68 jaar)
Hulp van professionele hulpverleners
Als u te horen krijgt dat u osteoporose heeft, staan er allemaal professionele hulpverleners voor u klaar om u te helpen. Uw huisarts is een belangrijke spil in de behandeling en in veel gevallen ook uw belangrijkste behandelaar. Wanneer u te maken krijgt met botbreuken dan komen specialisten zoals de chirurg of overige specialisten in beeld. Ook kunt u met oefentherapeuten, bijvoorbeeld de fysiotherapeut of ergotherapeut, werken aan uw herstel en revalidatie. Kijk hiervoor ook op therapie
Omdat er veel verschillende medische hulpverleners betrokken kunnen zijn bij uw behandeling, komt het steeds vaker voor dat de coördinatie van de behandeling bij een gespecialiseerde osteoporose verpleegkundige (VF&O verpleegkundige) in het ziekenhuis ligt. Deze verpleegkundige is op grond van opleiding en ervaring geschikt om patiënten met valongelukken, fracturen en osteoporose te ondersteunen en begeleiden.
Hulp van uw directe omgeving
Het accepteren van medische hulp levert meestal geen problemen op. Het is immers nodig voor uw gezondheid. Het accepteren van hulp uit uw directe omgeving leidt vaak tot meer problemen. De verhoudingen binnen een relatie kunnen verschuiven omdat er een andere ‘samenwerking’ wordt gevraagd van partners en gezinsleden. Er is sprake van mantelzorg en dat kan gevolgen hebben voor de gelijkwaardigheid binnen een relatie.
Het gevoel afhankelijk te zijn of betutteld te worden komt vaak voor. Maak duidelijke afspraken binnen uw relatie, gezin en sociale omgeving. Maak irritaties snel bespreekbaar en probeer ook zorg uit handen te geven aan professionele instanties. Kijk voor meer informatie ook bij gezin en sociaal netwerk
Zelfstandig zijn betekent niet dat u alles ook zelf hoeft te doen. Accepteer een vriendelijk aanbod voor hulp en vraag er ook zelf actief om. Uw botten zullen u dankbaar zijn!
Hulp van instellingen en organisaties
De meeste hulpverleners waar u mee te maken krijgt, zijn verbonden aan een instelling zoals een ziekenhuis, de thuiszorg, een revalidatiecentrum of een verpleeghuis. Daarnaast kunt u ook terecht bij de Osteoporose Vereniging (een patiëntenorganisatie voor mensen met osteoporose en hun directe omgeving) en bij de Osteoporose Stichting. Een organisatie die erg veel informatie en voorlichting geeft over osteoporose.