Veel ouderen maken gebruik van hulpmiddelen ter ondersteuning van hun dagelijkse activiteiten. Aan de ene kant worden de hulpmiddelen gebruikt om eventueel functieverlies op te vangen, aan de andere kant wordt het gebruik van hulpmiddelen gestimuleerd om ervoor te zorgen dat ouderen zolang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Er bestaan ontzettend veel soorten hulpmiddelen die lang niet allemaal geschikt zijn als u osteoporose heeft. De meest belangrijke hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen in uw dagelijks leven zijn hulpmiddelen voor:

Medisch behandeling
Hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij het bewegen en die u kunt gebruiken om kracht en evenwicht te trainen. Ook vallen hier de zogenaamde orthesen onder. Dit zijn hulpmiddelen die uitwendig worden gedragen ter ondersteuning van bijvoorbeeld uw wervelkolom (een corset) of uw pols (een brace) vanwege een eerdere polsbreuk.

Persoonlijke verzorging
Hierbij kunt u denken aan hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij het wassen, douchen, badderen, haren doen of andere zaken met betrekking tot uw persoonlijke verzorging zoals een schoenlepel met een lange steel om uw schoenen aan te trekken zonder bukken.

Mobiliteit
Hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij het lopen. Kijk hiervoor bij loophulpmiddelen

Huishouden
Hieronder worden hulpmiddelen verstaan die u kunnen ondersteunen bij het uitvoeren van het huishouden. U kunt hierbij denken aan ondersteunende hulpmiddelen bij het koken, afwassen, schoonmaken en de was doen.

Aanpassen van uw woning
Deze hulpmiddelen kunnen u ondersteunen binnenshuis zoals extra leuningen, armsteunen, handgrepen en antisliptegels in de badkamer om te voorkomen dat u valt. Kijk hiervoor ook bij veiligheid & valpreventie

Alarmering
U kunt hierbij denken aan alarmsystemen die bijvoorbeeld om de hals worden gedragen. Mocht u ten val komen dan kunt u via het alarmsysteem om uw nek om hulp vragen.

Het hanteren van voorwerpen en goederen
Dit zijn hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen bij het pakken van producten als u bijvoorbeeld uw pols gebroken heeft of hulpmiddelen om goederen te vervoeren zoals een boodschappentas op wieltjes.

Ontspanning
Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan aangepast tuingereedschap wanneer tuinieren uw hobby is.

U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen of u in aanmerking komt voor een vergoeding of tegemoetkoming in de kosten. Voor het aanpassen van uw woning kunt u ook informatie opvragen bij uw gemeente. De website www.uwhulpmiddelen.nl  heeft een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen beschikbaar.