Lekker zitten met osteoporose
“Het was een hele onderneming om een stoel te vinden waarin ik langer dan een kwartier kon zitten. Na een eindeloze zoektocht heb ik nu eindelijk een stoel gevonden, wat een verademing” (John, 73 jaar)
Het is erg belangrijk om goed te kunnen zitten. Thuis kunt u een stoel zoeken die het beste bij u past en waar u comfortabel op kunt zitten, maar u zit natuurlijk niet alleen maar thuis. Wat denkt u van de keren dat u op visite gaat, in een wachtkamer moet wachten, in een restaurant zit of bijvoorbeeld in het theater, de bioscoop of op uw werk.
Een goede stoel zit lekker én biedt u voldoende ondersteuning. Hieronder vindt u een aantal richtlijnen waaraan een goede stoel moet voldoen. Een goede stoel:
- Zit voor u comfortabel zodat u zo min mogelijk pijnklachten krijgt
- Ondersteunt uw hoofd, wervelkolom en bovenbenen optimaal
- Heeft een stevige zitting (niet te hard maar zeker ook niet te zacht)
- Heeft een zitting met een goede lengte (ongeveer 4 cm korter dan de lengte van uw bovenbenen)
- Heeft de juiste zithoogte zodat u er makkelijk uit op kunt staan (ongeveer 3 cm lager dan de lengte van uw onderbeen) en waarbij uw voeten op de grond staan wanneer u zit
- Heeft armleuningen die ondersteuning biedt aan uw onderarmen
- Heeft een rugleuning die bij voorkeur 50 centimeter lang is
- Heeft een hoek tussen de zitting en de leuning van 90 graden voor de meest optimale steun
Er bestaan bedrijven die stoelen op maat maken en waarvoor uw ziektekostenverzekeraar in sommige gevallen bijdraagt in de kosten. U kunt eerst advies inwinnen over wat voor u de beste stoel is. Vaak kunt u een soortgelijke stoel ook voor een periode op proef krijgen (‘proefzitten’) om te bepalen of het wat voor u is voordat u zelf tot aanschaf over gaat.
Tot slot: blijf nooit te lang achter elkaar zitten, om stijfheid te voorkomen is het verstandig af en toe een rondje te lopen, als is het maar door de kamer.