Het belang van zonlicht bij osteoporose

Vitamine D is één van de weinig vitamines die ons lichaam zelf kan maken en is belangrijk omdat het samen met calcium zorgt voor sterke botten. De dagelijkse behoefte aan vitamine D wordt slechts voor een deel gedekt door de aanwezigheid van vitamine D in onze voeding. De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Onder invloed van zonlicht kan vitamine D in onze huid worden aangemaakt, het wordt daarom ook wel zonnevitamine genoemd.

De meeste jonge mensen hebben voldoende vitamine D in hun lichaam omdat ze relatief veel buiten zijn. In Nederland kunt u in het voorjaar en de zomer uw vitamine D voorraad op peil houden door per dag een kwartier buiten te zijn. In het najaar  en de herfst schijnt de zon minder en is het verstandig om op uw voeding te letten en eventueel supplementen te gebruiken.

Bij oudere mensen duurt het langer om in de huid vitamine D aan te maken, zij hebben aan een kwartiertje buiten niet genoeg. Dat is vaak een probleem omdat ouderen minder lang of helemaal niet meer buiten komen. Hierdoor kan een tekort ontstaan aan vitamine D. Dit heeft een negatief effect op de ontwikkeling van osteoporose.

Kijk voor meer informatie over deze vitamine op de pagina vitamine D