Algemene tips om vallen te voorkomen

Valongevallen zijn de meest voorkomende oorzaak van letsel bij ouderen. In Nederland valt er iedere 7 minuten een 65-plusser als gevolg van een ongeluk(je) meestal in of om het huis. De val en het bijbehorende letsel kunnen ervoor zorgen dat u minder zelfstandig kunt functioneren.

U vindt hier een aantal algemene tips om het risico op een valongeluk te verminderen.

Goede schoenen
Schoenen moeten goed passen, te grote én te kleine schoenen verhogen het risico op vallen. Uw schoenen moeten bij voorkeur voorzien zijn van een stevige zool, niet te stug, niet te glad. De hak bij voorkeur laag en breed zodat u stevig staat. Let op uw veters, u zult niet de eerste zijn die valt over een losse veter. Veters moeten stroef zijn en niet te lang.

Medicijngebruik
Bij het gebruik van bepaalde medicijnen neemt de kans op vallen toe. Dit komt doordat u van sommige medicijnen slaperig kunt worden of uw reactievermogen neemt wat af. Ook neemt de kans op vallen toe wanneer u meerdere soorten medicijnen inneemt. Als u ouder wordt blijven medicijnen namelijk langer in uw lichaam aanwezig omdat het uw lever en nieren meer tijd nodig hebben om de medicijnen weer afbreken. U kunt altijd uw apotheker om advies vragen.

Goede ogen
Wanneer u ouder wordt gaan uw ogen achteruit en wordt uw zicht minder. Dit gaat soms zo geleidelijk dat u het zelf niet in de gaten heeft. Om valongelukken te voorkomen is het wel van belang dat u goed ziet. Laat regelmatig uw ogen nakijken bij een opticien. Misschien heeft u een bril nodig. Het kan ook zijn dat de sterkte van uw huidige bril niet meer voldoet en dat u een aangepaste sterkte nodig heeft.

Goed evenwicht
Om niet te vallen is een goed evenwicht en reactievermogen nodig. Door in beweging te blijven verbetert u uw evenwicht en reactievermogen. Het is ook van belang om niet op een wankel krukje of trapje te klimmen om iets te pakken. Het gezegde luidt niet voor niets: “Een ongeluk zit in een klein hoekje”. Door het gebruik van alcohol vermindert uw gevoel voor balans en uw reactievermogen. Drink maximaal 2 glazen alcohol per dag om valongelukken zoveel mogelijk te voorkomen. Probeer daarnaast zo min mogelijk losse spullen te laten ‘slingeren’ waarover u kunt vallen en/of uitglijden.

Verlichting
Veel ongelukken vinden plaats wanneer het schemerig en/of donker is (’s nachts als u naar het toilet moet bijvoorbeeld). Zorg voor goede verlichting in uw huis om eventuele obstakels goed te kunnen zien en te voorkomen dat u over iets valt. Extra lampen en een sterkere verlichting kunnen u hierbij helpen.

Kleine kinderen
Kijk goed uit als u kleine kinderen over de vloer heeft. Ze zijn watervlug, kunnen tegen u aan botsen en u snel voor de voeten lopen waardoor u kunt struikelen. Ook rondslingerend speelgoed kan voor problemen zorgen. Leg kinderen uit, voor zover dat qua leeftijd mogelijk is, dat het belangrijk is om voorzichtig te doen omdat u kunt vallen.

Hulpmiddelen
Er zijn veel handige hulpmiddelen te krijgen die u het dagelijks leven wat makkelijker en aangenamer maken. Het kan zijn dat u het zonde van uw geld vindt om dergelijke spullen aan te schaffen. Kijk vooral naar het gemak wat het u oplevert. U krijgt er veiligheid en minder pijn voor terug. U kunt kleine hulpmiddelen ook altijd cadeau vragen voor uw verjaardag bijvoorbeeld.

Hierboven staan algemene tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat u valt. Voor specifieke tips op het gebied van veiligheid en valpreventie in en om het huis kunt u kijken op de pagina binnenshuis en buitenshuis

De stichting VeiligheidNL (voorheen bekend als Consument en Veiligheid) heeft op de website www.veiligheid.nl onder het kopje Valpreventie 65-plussers heel veel tips staan voor valpreventie in en om het huis. Ook zijn er tal van handige hulpmiddelen verkrijgbaar die uw dagelijkse activiteiten in en om  huis makkelijker kunnen maken. De website www.uwhulpmiddelen.nl heeft een uitgebreid assortiment aan hulpmiddelen beschikbaar.