De angst om te vallen

Misschien bent u al eens gevallen en heeft u uw heup of pols gebroken. Het kan goed zijn dat u naast de lichamelijke gevolgen ook valangst overhoudt aan de eerste val. Leven met valangst heeft een grote impact op het dagelijks leven. Er blijkt ook dat mensen die bang zijn om te vallen ook daadwerkelijk eerder vallen dan mensen die die angst niet hebben.

“Ik ben gevallen in huis, bleef met mijn voet haken achter het snoer van een lamp. Eigenlijk te suf voor woorden maar ja… daar lag ik met een gebroken heup. Na de operatie en de revalidatie merkte ik dat ik bang was om weer te vallen. Ik durfde niet meer naar buiten uit angst om omver gelopen te worden…. Ik raakte echt in een sociaal isolement” (Peter, 72 jaar)

Het gevolg van valangst is meestal dat u minder lichamelijke activiteiten zult gaan ondernemen uit angst dat u kunt vallen. Doordat u minder actief wordt, kunt u last krijgen van verlies aan spierkracht, coördinatie en flexibiliteit. De kwaliteit van uw botten gaat nog verder achteruit als u minder beweegt. Dit alles leidt weer tot een vergrote kans op vallen en daarmee is de vicieuze cirkel rond. Hiernaast ziet u dit proces in een schema weergegeven.

Het is van belang voor de kwaliteit van uw botten om in beweging te blijven. U kunt kijken of u baat heeft bij een kracht- en balanstraining. Sommige ziekenhuizen beschikken over een speciale valpoli. Dit is een poli waarbij diverse specialisten (o.a. fysiotherapeuten, ergotherapeuten en revalidatieartsen) u kunnen adviseren over hoe u een volgende val kunt voorkomen.