Ondersteuning en beweging

Aan het skelet zitten spieren vast waardoor beweging van het lichaam mogelijk wordt gemaakt. Samen met de spieren zorgt het skelet voor de stevigheid, vorm en ondersteuning van het lichaam.

Bescherming

Het skelet beschermt kwetsbare organen in het lichaam. De schedel beschermt de hersenen de ogen en het binnenoor. De ruggenwervels beschermen het ruggenmerg en de borstkas beschermt het hart, de longen en belangrijke bloedvaten.

Productie van bloedcellen

De aanmaak van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes wordt geregeld in het beenmerg van de botten. Bij kinderen worden bloedcellen gemaakt in bijna alle botten met beenmerg. Bij volwassenen worden bloedcellen voornamelijk gemaakt in de platte beenderen (vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels). Rode bloedcellen zorgen voor het vervoer van zuurstof in uw lichaam. Witte bloedcellen zijn bijvoorbeeld van belang bij het uitschakelen van schadelijke bacteriën die het lichaam binnen dringen en de bloedplaatjes zorgen ervoor dat het bloed kan stollen als u een wondje heeft.

Opslag

De botten spelen een belangrijke rol bij de calciumstofwisseling en hebben een functie als opslagplaats voor mineralen.