“Na 2 botbreuken in mijn pols binnen anderhalf jaar werd er een botdichtheidsmeting gedaan. Ik wist niet wat ik hoorde…. botontkalking? Ik ben pas 34 jaar” (Marion, 34 jaar)

Juveniele osteoporose

Niet alleen ouderen kunnen osteoporose krijgen, ook bij jonge mensen is dit het geval zowel bij kinderen als jong volwassenen. Er is sprake van juveniele osteoporose als iemand al voor het 20ste levensjaar osteoporose krijgt. Het aantal jongeren met osteoporose is helaas niet bekend omdat er geen onderzoek naar is gedaan. De gegevens over het wel of niet hebben van osteoporose wordt bijgehouden vanaf een leeftijd van 55 jaar.

Oorzaken van osteoporose bij jonge mensen

Meestal is er sprake van secundaire osteoporose bij jonge mensen, dit betekent dat de botontkalking het gevolg is van een andere ziekte of aandoening. Ook kan het zijn dat de botontkalking het gevolg is van een behandeling met bepaalde medicijnen zoals bijvoorbeeld langdurig gebruik van corticosteroïden. Onder het kopje secundaire aandoeningen vindt u informatie over aandoeningen en medicijngebruik die osteoporose tot gevolg kunnen hebben.

Naast deze aandoeningen zijn er ook zeldzame aangeboren ziekten van het skelet of de stofwisseling die kunnen leiden tot osteoporose zoals osteogenesis imperfecta, het syndroom van Turner (bij meisjes) het syndroom van Klinefelter (bij jongens) en het syndroom van Prader-Willi. Dit zijn syndromen waarbij de eierstokken of zaadballen onvoldoende ontwikkeld zijn wat een tekort aan geslachtshormonen geeft.

Héél af en toe komt osteoporose op jonge leeftijd voor zonder aanwijsbare oorzaak.

Risicofactoren bij jonge mensen

Risicofactoren zoals benoemd onder het kopje risicofactoren voor osteoporose gelden niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen en jong volwassenen. Kinderen die te mager zijn, te weinig bewegen, kinderen die weinig buitenkomen en langdurig ongezond eten, lopen een groter risico op het ontwikkelen van osteoporose in hun latere leven.