“Ik heb altijd een actief en gezond leven geleid totdat ik steeds meer pijn in mijn rug kreeg. Die pijn beperkte me in mijn dagelijks leven zo ernstig dat ik echt kan zeggen dat het de kwaliteit van mijn leven negatief beïnvloed heeft. Het duurde vele jaren voordat ik de diagnose osteoporose kreeg. Niks oude vrouwenkwaal dus… ook ik ben de klos” (Thomas, 67 jaar)
Géén oude vrouwenkwaal
Het is nog niet zo lang geleden dat osteoporose werd gezien als ‘oude vrouwenkwaal’. Inmiddels is bekend dat iedereen osteoporose kan krijgen, mannen, vouwen, jong en oud. Osteoporose kan voorkomen bij mannen van alle leeftijden, de meeste mannen zijn ouder dan 60 jaar wanneer de diagnose wordt gesteld. Boven de leeftijd van 60 jaar krijgt 1 op de 7 mannen te maken met osteoporose.
Oorzaken van osteoporose bij mannen
Bij mannen is osteoporose vaak een gevolg van een andere ziekten, hormoontekort of van medicijngebruik. In het onderstaande figuur ziet u de vijf meest voorkomende oorzaken van osteoporose bij mannen.
Sommige mannen hebben een lage botdichtheid. Dit kan het gevolg zijn van verschillende oorzaken zoals erfelijke aanleg, te lage calciuminname, gebrek aan lichaamsbeweging of een chronische ziekte. Een lage botdichtheid is een risicofactor voor het krijgen van osteoporose. Kijk voor meer informatie ook op de pagina risicofactoren voor osteoporose.
Onderzoek heeft aangetoond dat mannen met osteoporose niet alleen pijn hebben en minder mobiel zijn maar ook klachten ervaren als een verminderd energieniveau, slecht slapen en emotionele problemen. Kijk voor meer informatie bij klachten.
Verschil tussen osteoporose bij mannen en vrouwen
Osteoporose kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Toch zijn er een hierbij een aantal verschillen te noemen, de belangrijkste zijn:
- Mannen krijgen minder vaak osteoporose dan vrouwen omdat ze geen veranderingen in de hormoonhuishouding hebben als gevolg van de overgang
- Het stellen van de diagnose osteoporose duurt bij mannen gemiddeld langer omdat er minder snel aan osteoporose wordt gedacht
- Mannen ervaren regelmatig meer onbegrip omdat osteoporose bij mannen een minder bekende aandoening is
- Mannen breken minder snel een bot dan vrouwen omdat de botten van mannen over het algemeen sterker zijn
- Mannen krijgen vaker te maken met ingezakte rugwervels wat leidt tot rugpijn en (aanzienlijk) lengteverlies. Dit lengteverlies kan oplopen tot wel 15 à 25 cm
Heeft u klachten die kunnen wijzen op osteoporose zoals langdurig (ernstige) rugpijn, krommer lopen of een botbreuk na een eigenlijk onbeduidende val, neemt u dan contact op met uw huisarts om uw situatie en klachten te bespreken.
Preventie en behandeling van osteoporose bij mannen
Er is gebleken dat osteoporose voor een deel voorkomen kan worden door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging en een gezond voedingspatroon. Tips hiervoor verschillen niet voor mannen en vrouwen. U kunt meer lezen over het voorkomen van osteoporose op de pagina’s die vallen onder preventie & tips. Hetzelfde geldt voor de behandeling van osteoporose, deze komt voor mannen en vrouwen in grote lijnen overeen. Wanneer u medicijnen voorgeschreven krijgt, kan daar een verschil optreden tussen mannen en vrouwen. Dit heeft te maken met de samenstelling en werking van verschillende geneesmiddelen. De één is meer geschikt voor vrouwen dan voor mannen in verband met het verschil in hormoonhuishouding in het lichaam. Meer informatie over de behandeling van osteoporose vindt u bij behandeling.